De Bossche Investerings Maatschappij (BIM) maakt ondernemen mogelijk. Met verschillende locaties in ’s-Hertogenbosch in onze portefeuille hebben wij passende huisvesting voor zowel de startende, groeiende als gevestigde ondernemers. Maar ondernemen is meer dan huisvesting alleen. Wij brengen ondernemers samen en stimuleren de economische bedrijvigheid in ’s-Hertogenbosch en regio. Wij zetten ons netwerk binnen de overheid, ondernemers en onderwijs graag in onze huurders te helpen van hun onderneming een succes te maken.

De BIM is trots op haar huurders. Middels deze rubriek kijken we binnen bij ondernemers die wij huisvesten op onze locaties. In het bijzonder De Vliert, een Business Center dat zich nu kenmerkt met een diversiteit aan huurders op gebied van sport, gezondheid en onderwijs.

Pauline van Wamel (34) is van oorsprong schoonheidsspecialiste, is verder gaan studeren als huidzorgspecialiste, omdat ze meer wilde kunnen betekenen voor haar toekomstige cliënten. Zo’n acht jaar geleden richtte ze Huidzorg073 op. Ze is begonnen met haar praktijk op één locatie, vervolgens nam ze er door de groei al een tweede locatie bij, waarna ze uiteindelijk besloot om met meerdere behandelkamers op één locatie te gaan zitten in Business Center De Vliert (Toren B). Wij spraken haar over haar keuzes in ondernemen, de stad ’s-Hertogenbosch, de bijzonderheden die ze voorbij ziet komen in de huidzorg én haar truc om een werkdag goed af te sluiten – en we verklappen vast: die truc is veel eenvoudiger dan je zou denken.

“Waar ik het meest blij van word? De tevredenheid op het gezicht van mensen als ze na een aantal behandelingen hun ernstige huidproblemen voor een groot deel hebben zien verdwijnen.”

Wat doen jullie met Huidzorg073 precies?
“Zoals de naam doet vermoeden, wij doen alles op het gebied van huidzorg. Van laseren en ontharen, tot acnébehandeling, het verwijderen van tatoeages, het weghalen van pigmentvlekken, huidverjonging en -versteviging. Het is kortweg onze missie om mensen van hun huidproblemen af te helpen. Dat kan gepaard gaan met pijnlijke behandelingen, maar soms is dat nodig om tot het mooie resultaat te komen. Waar ik het meest blij van word? De tevredenheid op het gezicht van mensen als ze na een aantal behandelingen hun ernstige huidproblemen voor een groot deel hebben zien verdwijnen.”

Jullie hebben best een grote ruimte hier, hoe groot is jullie team?
“Ik heb nu tien dames in dienst, die hun werk doen in zeven behandelkamers. Daarnaast hebben we nog een webshop, dus we hebben hier ook nog een ruimte waar we de voorraad voor die webshop hebben en we de te verzenden pakketjes inpakken.”

Run je het bedrijf alleen?
“Ja. Ik ben opgeleid tot huidzorgspecialist, maar ik ben eigenlijk ook marketeer, webshopbeheerder en personeelsmanager ineen, zou je kunnen zeggen.”

En je team bestaat uitsluitend uit vrouwen?
“Alleen maar vrouwen ja. Ook al is het erg leuk zo’n team met alleen vrouwen, als er mannen zijn, dan mogen ze zich aanmelden! Haha. De wereld van de huidtherapie is toch wel echt een vrouwenwereld. Al moet ik zeggen dat we qua klanten wel steeds meer mannen over de vloer krijgen. Dat gaat al richting de 40% van de totale klantengroep, dus daar zien we wel meer een evenwicht ontstaan.”

“Ik ben opgeleid tot huidzorgspecialist, maar ik ben eigenlijk ook marketeer, webshopbeheerder en personeelsmanager ineen, zou je kunnen zeggen.”Wat zijn bijzondere cases die je vaak terugziet in de kliniek?
“Cliënten die bij ons komen zijn best vaak van het kastje naar muur worden gestuurd – door de huisarts naar het ziekenhuis, van het ziekenhuis weer door naar een specialist, die dan uiteindelijk ook weinig kan betekenen. Waardoor mensen erg lang met een probleem lopen. Wij constateren dan bijvoorbeeld dat het een vorm van acné is, wat we dan vervolgens met relatief eenvoudige behandelingen vrij snel weten te verhelpen. Andere bijzondere gevallen die we best vaak zien, zijn cliënten die binnen een uur of twee uur nadat ze een tatoeage hebben laten zetten, deze alweer weg willen laten halen. Dat gebeurt ook met best hoge regelmaat.”

Even wat meer over jouzelf: wat is je favoriete boek?
“Ik houd wel van romans. De boekenreeks De Zeven Zussen vind ik heel fijn om te lezen. Erg leuk om ter ontspanning om te lezen voor het slapengaan of op een vrije dag.”

Heb je iets waar je ’s ochtends voor opstaat?
“Ik ga letterlijk twee dagen in de week om 6 uur ’s ochtends sporten, waarvoor ik dan sowieso opsta, verder denk ik dat je me over het algemeen het beste kunt laten liggen. Haha. Zonder gekheid, in het algemeen sta ik natuurlijk op om te gaan werken. Ik ga altijd op de fiets, dat is een ritje van zo’n 7 kilometer. Dat is wel een fijn ritueel om de dag te beginnen en om ook de werkdag aan het einde weer even af te sluiten.”

Je bent nu bijna 9 jaar aan het ondernemen, wat is je grootste succes geweest?
“Ik denk dan toch het verhuizen naar de huidige locatie. Het besluit om alles centraal te gaan doen en wat dat heeft opgeleverd. Daarnaast ben ik ook trots op hoe we de coronatijd zijn doorgekomen. Dat begon met een sluiting van 6 weken, dan leer je wel de kosten op een rijtje te zetten en ben je genoodzaakt om anders naar dingen te kijken. In de periode daarna zijn we wel weer flink wat gegroeid, waarschijnlijk omdat mensen geld over hadden om in zichzelf te investeren. Dat was voor ons een positief effect van die crisis.”

“Het creatief reageren op zo’n crisis en vooral ook actief en zichtbaar blijven is denk ik belangrijk als ondernemer.”


Je zegt dat zo’n coronaperiode zorgt dat je anders naar dingen kijkt, kun je daar een voorbeeld van noemen?
“Ja, wij zijn toen huidverzorgingspakketjes gaan maken en die op de fiets rond gaan brengen bij de mensen thuis. Daarnaast zijn we ons best gaan doen om zichtbaar te blijven bij verwijzers, zoals huisartspraktijken. Ook zijn we de mogelijkheid aan gaan bieden om online een intake in te plannen. Dat soort dingen, het creatief reageren op zo’n crisis en vooral ook actief en zichtbaar blijven is denk ik belangrijk als ondernemer. De belangrijkste les hieruit was denk ik dat je bereid moet zijn om te reageren op onverwachtse, moeilijke periodes. Er kan van alles gebeuren, bleek wel.”

Terug naar het succes: wat betekent succes voor jou?
“Dat ik kan doen met mijn bedrijf wat ik wil, die vrijheid is toch wel een vorm van succes denk ik. Nieuwe dingen ontwikkelen en verder groeien met het bedrijf, dat vind ik leuk. Ik ben wel redelijk perfectionistisch, dus het kan altijd beter, maar ik ben wel tevreden met hoe het nu gaat.”

Je hebt nu 7 behandelkamers, zie je het voor je om daarin nog uit te breiden?
“Op zich zie ik het wel voor me om te groeien, al denk ik niet dat dat in Den Bosch zou zijn, maar eerder door een nieuwe vestiging te openen in ene andere stad. Ik moet zeggen dat ik dat een tijdje geleden nog niet voor me zag, maar nu dit loopt zoals het hoort te lopen, zie ik een uitbreiding in een andere stad wel voor me.”

Hoe is jouw work-life-balance, zit er een duidelijke scheiding tussen werk en privé?
“Nou, daar is het fietsmoment wel een belangrijke in. Ik probeer dus echt met de fiets naar het werk te gaan en te gaan werken. Als ik op de fiets naar huis ga, dan is dat echt een afsluitmomentje. Die 20 tot 25 minuten op de fiets zijn echt goed om mijn werk niet te veel mee naar huis te nemen. Als ik dan thuis ben dan werk ik niet meer.”

“Als ik op de fiets naar huis ga, dan is dat echt een afsluitmomentje. Die 20 tot 25 minuten op de fiets zijn echt goed om mijn werk niet te veel mee naar huis te nemen.”


Hoe is de thuissituatie?
“Heb een hele liever partner, die werkzaam is in het onderwijs. Die is ook écht klaar met werken als hij thuis is. Dat is erg fijn. Thuis hebben we onze eigen dingen, maar over het algemeen geen werk.”

Is er iets of iemand waar jij veel van leert op het gebied van ondernemen?
“Eigenlijk probeer ik van iedereen te leren. Dat kan van mijn personeel zijn, maar ook van leveranciers of concullega’s. Ook het contact met Monique, die werkt bij de Bloedbank en ook locatiemanager is hier, is goed. Zij geeft ook leiding aan zo’n 40 dames geloof ik, dus daar kan ik weleens mee sparren. Momenteel doe ik ook een cursus coachend leiderschap. Daar nemen natuurlijk meer ondernemers aan deel en daar is ook ruimte om bepaalde werkvloerissues te bespreken. Verder ga ik sporadisch naar een businesscoach, waar ik mee spar als ik ergens tegenaanloop.”

Hoe ben je bij die business coach terechtgekomen?
“Monique bezocht deze business coach weleens. En omdat ik het bedrijf helemaal alleen run en niet echt bekenden of familie om me heen heb die ondernemen, was ik wel op zoek naar iemand die me erbij kon helpen. Dus toen ben ik een keer op gesprek gegaan en dat beviel goed. Sindsdien doe ik dat regelmatig; als het minder goed gaat ben ik er wat vaker en als het allemaal goed gaat zoals nu, dan zie ik diegene een keer in het half jaar. Het is heel fijn te weten dat je altijd bij iemand terecht kunt.”

Je bent nu al 8 jaar gevestigd in Den Bosch, welke meerwaarde heeft de stad voor jou als ondernemer?
“Na mijn studie in Utrecht ben ik in Den Bosch gaan wonen, omdat het gewoon een erg gezellige stad is. Ik werkte toen in Best, maar wilde graag zelfstandig een praktijk beginnen in Den Bosch. Toeval wilde dat er een praktijkruimte beschikbaar was in een nieuw gezondheidscentrum, en daar ben ik toen ook gestart. Gelukkig kwam kort daarna de BIM op mijn pad, want door de groei van mijn praktijk zocht ik uitbreiding in vierkante meters. Die vond ik bij Business Center De Vliert aan de Stadionlaan, waar het bestemmingsplan wel mogelijkheden bood. En waar ook aan mijn wensen voor inrichting en bereikbaarheid voldaan kon worden. Door deze samenwerking met de BIM kon ik gelukkig met mijn bedrijf in Den Bosch blijven. De stad heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart.”

“Heel flexibel zijn. Met je aanbod meebewegen met de vraag. Kijk niet naar wat jij wil, maar naar wat de markt wil.”

– Paulines gouden tip voor de nieuwe generatie ondernemers.

Wat is jouw gouden tip aan de nieuwe generatie zorg- en welzijn-ondernemers?
“Ik denk vooral: heel flexibel zijn. Met je aanbod meebewegen met de vraag. Kijk niet naar wat jij wil, maar naar wat de markt wil. En hard werken, maar ik ga er eigenlijk vanuit dat iedere ondernemer dat doet!”

Klik voor meer nieuwsberichten