Binnenkijken bij.. Studio Christine Jetten

Een inspirerende ruimte met inspirerend werk, wij hebben mogen binnenkijken bij … Studio Christine Jetten! Christine is gespecialiseerd in architectonische keramiek en ontwerpt glazuren voor toepassingen in de architectuur en de openbare ruimte. Haar atelier grenst aan het Kunstplein in De Gruyter Fabriek. Wij vroegen Christine naar haar bedrijf en ruimte.

Hoe is je bedrijf ontstaan?
‘’Mijn achtergrond is in kunst, cultuur en educatie. Na mijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg heb ik les gegeven aan Atheneum Hageveld in Heemstede in beeldende vakken en kunstgeschiedenis. Na 7 jaar besloot ik deze baan op te zeggen omdat ik in de loop van de jaren steeds meer behoefte had gekregen aan het doen van verder onderzoek. Ik ben naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam gegaan voor de opleiding Keramische Vormgeving. Hier kon ik me meer richten op het onderzoek en het verhaal dat ik wilde vertellen. Dit resulteerde in installaties en in keramische beelden.’’

”Nadat ik op verzoek van architectenbureau Kohn Pedersen Fox uit Londen met mijn glazuren betrokken ben geraakt bij bouwprojecten in Londen, werden deze gebouwen mijn visitekaartjes. Mijn beeldende werk en het exposeren daarvan zijn hierna geleidelijk op de achtergrond geraakt. In de architectuur kwam alles waarin ik geïnteresseerd ben bij elkaar en dit geeft mij de mogelijkheid om veel onderzoek te doen.”

”De architecten die naar mij toe komen zijn op zoek naar speciale materiaalbewerkingen die in de industrie niet standaard leverbaar zijn. Ik ontwikkel nieuwe producten, iets dat nog niet bestaat. Het leuke aan mijn werk vind ik dat ik jaren vooruit weet wat er met een locatie gaat gebeuren en welke betekenis deze, het is een kijkje in de toekomst.”

 

 

 

 

 

Waar ben je momenteel mee bezig?
”Er lopen steeds meerdere projecten en onderzoek tegelijkertijd, omdat mijn betrokkenheid bij een bouwproject gemiddeld 4 jaar is. Per periode ligt het accent anders. De grootste projecten zijn momenteel in China (Shanghai, Shenzhen) en USA (Boston, New York) en kleinschalige projecten in Londen en in Den Bosch. In mijn eigen stad ben ik betrokken de herbouw van het ingestorte hoekpand op de Markt, samen met een inspirerend en deskundig team samengesteld door Pelle Poiesz van HP architecten. Met grote betrokkenheid bij de stad zet Poiesz zich samen met de opdrachtgeefster in voor een mooi en passend ontwerp. We hebben elkaar reeds enkele malen ontmoet en zoeken steeds verbinding met de stad, op sociaal- en op vaktechnisch gebied.”

”In mijn materiaalonderzoek ben ik bezig met de tastwaarde en het ontwikkelen van mogelijkheden voor de openbare ruimte voor blinden en slechtzienden. Daarnaast speelt het glazuurmateriaal zelf een belangrijke rol, bijvoorbeeld hoe industrieel afval verwerkt kan worden als grondstof voor een nieuw product.”

Waarom heb je voor deze ruimte en locatie gekozen?
”De Gruyter Fabriek (DGF) is voor mij de reden geweest om in Den Bosch te komen wonen. Ik woonde eerst in Haarlem en voor een deeltijdfunctie bij het Koning Willem I College, waarvoor ik contact legde met de kunstacademies in het land was ik veel onderweg. Ik ging uitkijken naar een atelier in Den Bosch of in een van de omliggende steden. Tijdens een bijeenkomst van een landelijk kunstnetwerk wees iemand mij op DGF. Ik ging kijken tijdens de atelierroute en was meteen enthousiast. Ik dacht dit is een plek waar ik graag wil werken. Na een tijd op de wachtlijst te hebben gestaan kon ik een atelier huren bij WP Keramiek die 7 ateliers beheren sinds 1990. Toen de renovatie en de herbestemming voor de creatieve industrie eraan kwam konden wij, als 7 ateliers, in overleg met de BIM meedenken over de nieuwe locaties voor onze ruimtes. We zijn nog steeds actief betrokken en het heeft heel goed uitgepakt. DGF houdt me in Den Bosch.”

Heb je veel contact met andere huurders?
”Ja, voortdurend. Naast mijn contacten en alle uitwisseling met de ateliers rondom het Kunstplein gaan deze ook dwars door de fabriek in andere delen van het gebouw. In de beginfase heb ik de ondernemersvereniging mee opgestart, dit wilde ik erg graag. Hierdoor zijn veel dwarsverbanden ontstaan. Door drukke werkzaamheden als eenpitter ben ik daar na twee jaar mee gestopt, maar de contacten zijn gebleven.”

Wat wil je nog bereiken met je bedrijf?
”Er zijn steeds zoveel dingen in ontwikkeling die ik inspirerend vind en een uitdaging. Ik ben nu 63 en ik heb niet de behoefte om met de wettelijke pensioenleeftijd te stoppen. In China leer ik keramische industrieën kennen sinds ik afgelopen zomer met 5 verschillende bedrijven aan de projecten daar  heb gewerkt. In de keramiek gaat het ook over het gebruik van natuurlijke lokale grondstoffen, dus ik ben nog lang niet uit-ontdekt.”

”Met Arup in Londen doe ik fundamenteel onderzoek naar glazuursamenstellingen. Daarnaast heb ik een onderzoeksbudget gekregen van het stimuleringsfonds creatieve industrie om onderzoek te doen naar het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte voor stadsbewoners met de inzet van mijn product, keramische toepassingen en -glazuren. Dit wil ik ook graag verder ontwikkelen.”

Wij wensen Christine veel succes toe met al haar projecten!

Klik voor meer nieuwsberichten