Het Coronavirus en ondernemen

 

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op de wereldwijde, Europese en Nederlandse economie. De economische en maatschappelijke gevolgen zijn voor iedereen in Nederland voelbaar. De impact van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. 

BIM en ondersteuning ondernemers 
Zoals elke organisatie heeft ook de BIM maatregelen getroffen. Wij begrijpen dat het voor ondernemers een moeilijke tijd is en vinden het belangrijk hen die het nodig hebben zo veel mogelijk ondersteuning te bieden. Onze business developer Robert Koelman, slaat samen met alle andere business developers van het programma Braventure de handen in en organiseren spreekuren voor startups. Heb jij vragen en wil je 1 op 1 ondersteuning van een business developer? Schrijf je snel kosteloos in op de website van Braventure. 

Wat kun je als bedrijf doen om besmettingen te voorkomen? Op welke regelingen heb je recht? Of hoe hou ik mijn bedrijf draaiende? Wij hebben de belangrijkste informatie voor jullie op een rijtje gezet.

Corona en werkplek

  Thuiswerken   
Het kabinet roept werkgevers op om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving. Het weigeren van de toegang tot de werkplek kan daarbij horen. Indien thuiswerken niet mogelijk is, lees dan de onderstaande tips goed door.

   Besmettingskans verkleinen   
De volgende maatregelen zijn er om de overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen:
– Zorg dat je en anderen om je heen regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek.
– Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
– Gebruik papieren zakdoekjes als je hoest of niest. Gooi deze direct weg.
– Geen handen schudden.

Werknemers en werkgevers die last hebben van milde gezondheidsklachten moeten thuisblijven. Deze milde gezondheidsklachten zijn:
– Niezen
– Keelpijn
– Loopneus
– Licht hoesten
– Verhoging tot 38 graden
Neem contact op met de huisarts indien klachten verergeren.

  Veilige werkplek   
– Communiceer de bovenstaande hygiënemaatregelen naar je medewerkers.
– Let er op dat mensen zich hieraan houden en elkaar daarop aanspreken.
– Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek.
– Maak regelmatig schoon (deurklinken, lichtknoppen, toetsenborden).
– Indien bezoek noodzakelijk is, infomeer hen vooraf over contactloos begroeten en 1,5 meter afstand.
– Probeer de werktijden van medewerkers zo veel mogelijk te spreiden.

 

Corona en onderneming

  Bedrijf draaiende houden  
Breng in kaart wat de essentiële/vitale werkzaamheden zijn binnen je bedrijf. Welke mensen heb je nodig om in staat te zijn deze werkzaamheden te blijven uitvoeren. Kijk hierbij naar werkzaamheden die naar voren geschoven kunnen worden en de mogelijkheden voor thuiswerken.

  Evenementen   
Indien je evenementen gepland hebt staan in de periode tot en met 1 juni moeten deze worden afgelast. De richtlijn van 100 aanwezigen is niet meer van toepassing. Heb je kosten moeten maken voor een evenement en wil je weten of deze vergoed worden? Neem daarvoor contact op met je verzekering.

Let op: houd je je als bedrijf niet aan de voorgeschreven maatregelen dan kunnen boetes worden opgelegd. Gemeenten hebben meer bevoegdheden om te handhaven.

  Regelingenpakket ter ondersteuning ondernemers   
De overheid heeft een uitgebreid regelingenpakket aangekondigd om ondernemers te ondersteunen. Deze regelingen zijn er voor een deel op gericht toegang tot krediet voor bedrijven te verbeteren. De overheid wil hiermee voorkomen dat bedrijven die worden geraakt door de gevolgen van het coronavirus in liquiditeitsproblemen komen. Op deze website lees je alle informatie voor het ontvangen voor krediet, maar ook wat je moet doen als je bijvoorbeeld onvoldoende werk hebt voor je personeel.

 

         Elkaar helpen          

In deze tijden is het belangrijk elkaar zo veel mogelijk te helpen, samen zullen we deze strijd doorstaan. Er ontstaan allerlei nieuwe oplossingen en initiatieven om ondernemers te helpen. Wil jij als ondernemer een (kosteloze) dienst of service aanbieden? Heb jij een oplossing in de coronaproblematiek en wil je deze delen met andere ondernemers? Er is een speciaal daarvoor ingericht platform, meedoen is kosteloos.

 

Het laatste nieuws

Houd de website van het RIVM in de gaten voor al het laatste nieuws omtrent corona. 

Voor het laatste nieuws over corona en ondernemers volg de liveblog van VNO-NCW. 

Op de website van gemeente ‘s-Hertogenbosch vind je ook actuele informatie m.b.t. corona en ondernemen. 

Klik voor meer nieuwsberichten