Update steunpakket (3.0)

Op vrijdag 28 augustus is steunpakket 3.0 voor bedrijven bekendgemaakt, deze loopt door tot juli 2021. Deze voorwaarden zijn hier te lezen. 

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet aanvullende op het steunpakket 3.0 aangekondigd, waaronder: 
– Tijdelijke verbreding TVL: TVL helpt ondernemers met het betalen van vaste lasten, zoals huur. Er is besloten deze tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Vanaf medio november kunnen bedrijven een aanvraag indienen. 
– Evenementen: bedrijven en leveranciers in de evenementenindustrie krijgen een eenmalig extra vergoeding, deze is gebaseerd op de TVL-vergoeding van de zomer. 
– Time-out arrangement (TOA): de TOA wordt verder uitgewerkt en vormgegeven, het houdt in dat men hun bedrijf tijdelijk stop kan zetten. Hierdoor hoeft er geen faillissement aangevraagd te worden en kunnen ze weer aan de slag gaan als de situatie verbetert. 

Lees hier alles over de aanvullingen. 

Het coronavirus en ondernemen

 

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op de wereldwijde, Europese en Nederlandse economie. De economische en maatschappelijke gevolgen zijn voor iedereen in Nederland voelbaar. De impact van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. 

BIM en ondersteuning ondernemers 
De BIM begrijpt dat het voor ondernemers een moeilijke tijd is en vindt het belangrijk hen die het nodig hebben zo veel mogelijk ondersteuning te bieden. Heb je behoefte om te sparren over jouw eigen specifieke situatie in het kader van het coronavirus? Neem dan contact op met de BIM via je community-manager. Hij/zij adviseert je, wijst je op regelingen en geeft praktische tips en tricks. 

Financiële regelingen

Tijdelijke noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW3)
De NOW is verlengd. Met deze regeling kunnen ondernemers een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen, indien ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen. Vanaf 1 januari 2021 moet er sprake zijn van een omzetverlies van ten minste 30%.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO3)
Tozo is in het leven geroepen om te zorgen dat zelfstandigen (inclusief zzp’ers) inkomensondersteuning kunnen ontvangen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De Tozo regeling is verlengd tot 1 april 2021. Met ingang van 1 april 2021 gaat Tozo 4 in, met daarbij de beperkte vermogenstoets. Meer informatie.  Aanvragen kun je doen bij je woongemeente via een digitaal formulier. Voor gemeente ‘s-Hertogenbosch staat deze hier op de website. 

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
De TVL-subsidie is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. De hoogte is afhankelijk van de vaste lasten en het omzetverlies. In de infographic hieronder lees je meer over deze regeling.

Hier staat een compleet overzicht van de financiële regelingen.

Extra informatie

Corona Calculator
Met de Corona Calculator van VNO-NCW en MKB Nederland krijg je als ondernemer direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen. Bereken exact in hoeverre je in aanmerking komt voor overheidsmaatregelen en welke effecten deze hebben op jouw financiële positie de komende periode. 

Aanvullende financiering voor MKB 
De kans bestaat dat je liquiditeitsproblemen krijgt, bijvoorbeeld door teruglopende omzet of uitgestelde betalingen. Er is een regeling waarmee eenvoudig uitstel van aflossing kan worden verkregen. Wellicht is jouw bank bereid om een overbruggingskrediet of ophoging van het rekening courant af te sluiten. BMKB (Borgstellingsregeling MKB) is een regeling van de overheid die banken extra zekerheid biedt.

Voor uitstel aflossing of uitbreiding krediet kijk op de websites van:
Rabobank
ING
ABN AMRO

Financiële ondersteuning voor zzp-ers 
Als jouw inkomen als ZZP’er te laag is om in je levensonderhoud te voorzien kom je mogelijk in aanmerking voor een reguliere Bbz (Bijstand voor zelfstandigen) uitkering of lening. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. De Bbz-aanvraag doe je bij de gemeente waar je ingeschreven staat. 

Platformen 

VNO-NCW
In deze tijden is het belangrijk elkaar zo veel mogelijk te helpen, samen zullen we deze strijd doorstaan. Er ontstaan allerlei creatieve oplossingen en initiatieven om ondernemers te helpen. Wil jij als ondernemer een (kosteloze) dienst of service aanbieden? Heb jij een oplossing in de coronaproblematiek en wil je deze delen met andere ondernemers? Kijk op de website van VNO-NCW, meedoen is kosteloos. 

The ResilientSociety platform
Dit platform is opgericht om samenwerking tussen overheid, wetenschap een bedrijven wereldwijd op een gemakkelijke manier mogelijk te maken. Door kennis te delen en actie te ondernemen willen ze de impact vergroten om het coronavirus te bestrijden. Maak deel uit van het platform door je kennis beschikbaar te stellen of een challenge uit te zetten. 

Platform Brabant voor Mekaar live!
Gemeente ’s-Hertogenbosch en provincie Noord-Brabant hebben de website www.brabantvoormekaar.nl gelanceerd. De site biedt een overzicht van Brabantse initiatieven die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengen en websites met relevante informatie voor zzp’ers, ondernemers en inwoners. Een bezoekje waard! Heb je zelf een initiatief of informatie te melden? Dan kun je op de website het formulier invullen of mailen naar brabantvoormekaar@brabant.nl.

Online warenhuis Den Bosch
Kleine ondernemers in de binnenstad hebben een gezamenlijke webshop gestart waarin ze hun producten verkopen. Op deze manier willen de winkeliers bereikbaar zijn in de stad, maar ook online voor hun bezoekers. Bekijk de site hier. 

Nieuwswebsites 
Voor juridische en fiscale tips & trics verwijzen we naar enkele praktische sites van onze partners:

WVDB Adviseurs Accountants
Van Iersel Luchtman Advocaten
VDT Advocaten 
Snijders advocaten
LXA The Law Firm
Kamer van Koophandel
Ernst & Young

Klik voor meer nieuwsberichten