• De BIM onderneemt
    voor ondernemers

Het karakter van De Tramkade

16 januari 2018

Daar waar meer dan 100 jaar lang meel- en diervoederfabriek in bedrijf was, ontstaat nu de nieuwe culturele hotspot Tramkade in de Spoorzone van ’s-Hertogenbosch. De Tramkade, voormalig de Heus kent een rijke geschiedenis.

Van meelfabriek tot mengvoederfabriek

In 1909 gaven de broers Bruyelle architect F.C. de beer de opdracht om de meelfabriek, nu beter bekend als de Mengfabriek, te ontwerpen in Traditioneel-Ambachtelijke stijl. De voormalige meelfabriek was in die tijd het voorbeeld van een moderne meelfabriek en is sinds oktober 2001 een rijksmonument.
Na een jaar, in 1910 was dit karakteristieke pand klaar voor gebruik en na niet al te lange tijd werd deze fabriek vanwege zijn gunstige ligging de hoofdvestiging van Bruyelle.

In 1933 verkochten de broers de fabriek aan coöperatieve bakkersorganisatie Meneba. Vijftien jaar later ruilde de meelfabriek van plek met mengvoederfabriek Koudijs uit Rotterdam. Wegens uitbreiding van het bedrijf en een toenemend afzetgebied had Koudijs behoefte aan een grotere bedrijfsruimte. Later, pas in 1998 werd Koudijs overgenomen door De Heus Brokking. Zij groeide uit tot de op één na grootste particuliere partij op de markt van diervoederproducenten in Nederland.

Uiteindelijk heeft gemeente ’s-Hertogenbosch het terrein gekocht in 2008. Sinds het voorjaar van 2014 zwijgen de machines voorgoed en krijgt de Tramkade een nieuwe bestemming.

Koudijs Wouda Voeders_1991_Felix Janssens_Tramkade_verkleindFabrieksgebouwen en silo's van Koudijs Veevoederindustrie_Farla & van Macklenbergh_Tramkade_verkleind
De Tramkade in beweging

In het verleden stond het terrein nooit stil, ook nu is dit niet het geval. De Tramkade is volop in beweging! De gemeente heeft de Tramkade voor tien jaar in gebruik gegeven voor placemaking.

De Tramkade beschikt over drie hoofdlocaties: de Kaaihallen, de Mengfabriek en het Werkwarenhuis. Alle drie de locaties zijn continu in ontwikkeling. Zo is onlangs espressobar DaSilva geopend en kan je binnenkort genieten van een heerlijke biertje bij Bossche Brouwers aan de Vaart.

Maar dat is niet het enige: wekelijks zijn er leuke dingen te doen op het terrein. Zo zijn er onder andere dansavonden in Koudijs Kafé of Van Aken, workshops en lezingen.

Naast georganiseerde activiteiten biedt de Tramkade ook ruimte om een eigen event te organiseren. Van een festival tot een kleine businessmeeting, de verschillende locaties met ieder een eigen sfeer en mogelijkheden lenen zich hier uitstekend voor.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van de Tramkade via tramkade.nl of Facebook.

Meer nieuwsberichten